Följande sex lektionsuppdrag kommer att gå att välja mellan:
1. Hur kom någon på det?
HISTORIA (SO/NO)
Elektricitetens historia i korta nedslag. Från grekiskans ord för bärnsten (elektron), Galvanis hoppande grodlår, till Voltas första batteri. Slumpens betydelse för viktiga upptäckter. Skapa historia – laborera för att minnas.
2. Hur funkar det?
EXPERIMENT (NO)
Ett batteri är en behållare för elektricitet. Laborera och fundera kring hur det fungerar. Citronbatteriet i olika versioner.
3. Hitta råvaran! Vad händer sen?
ÅTERVINNING/MILJÖ/GEOGRAFI (SO)
Vilka olika sorters batterier finns? Vilka råvaror och naturtillgångar finns nära oss? Kan råvarorna ta slut? När batteriets kraft är slut, vad gör vi då? Vad händer när vi återvinner? Sök information och redovisa.
4. Spara på energi!
HÅLLBARHET/LABORATION (SO)
Resurstänkande och kretslopp. Laborera, skapa, experimentera, upplev och känn. Vad är ett hållbart material? Hållbarhet, material och energikällor. Hur laddas framtidens batteri?
5. Samla information!
UNDERSÖK/DATAINSAMLING (MA/SV)
Batteri-spaning och batteri-beräkningar. Övning i att samla information och redovisa i tex diagram, och även att samla på data som kan användas i argumentation för att påverka till återvinning av batterier. Var och hur använder vi energi?
6. Lyssna på mig!
RETORIK/PRESENTATION (SV)
Sök information på internet, hitta fakta om batterier, resurstänkande och kretslopp. Skriv ner argument för att få fler att tänka hållbart och miljövänligt. Samla information och redovisa.