Insamling

Glöm inte tejpningen!

Batterijaktens insamlingsmoment är själva hjärtat i tävlingen,
och resultatet blir ett positivt och omedelbart avtryck på vår gemensamma miljö.

Insamlingtaket gör att en klass maximalt kan få poäng för 15kg per elev i snitt (batterier utöver denna vikt räknas inte in i tävlingen men är fantastiskt om de återvinns ändå!). Varje kilo klassen når, i snitt, ger 10 poäng. Maximal poäng för insamlingsdelen är alltså 150 poäng per klass.

Delmomentet går ut på att eleverna ska samla in så mycket batterier de kan under den givna tävlingsperioden.
Momentet i sig består av tre steg:

1. INSAMLING 
Eleverna samlar batterier hemma, hos grannar och vänner och via dörrknackning i det egna närområdet. De tusen först anmälda klasserna kommer att få Batterijakten-märkta insamlingspåsar till alla elever.2. TEJPNING 
Av säkerhetsskäl måste de insamlade batteriernas pluspoler tejpas. Eleverna i de tusen först anmälda klasserna kommer att tilldelas ark med batteritejp för detta ändamål. Om tejpen tar slut går det lika bra att använda vanlig hushållstejp.


3. INLÄMNING 
Batterierna lämnas in till valfri Clas Ohlson-butik eller på närmaste återvinningscentral. Eleverna kan själva lämna in batterier i närmaste Clas Ohlsson-butik där de får hjälp med vägning av personalen. Om ni inte har möjlighet att ta er till Clas Ohlsson kan ni lämna in batterier på valfri återvinningscentral. Om ni inte kan få hjälp att väga batterierna på er ÅVC kan ni göra detta själv på en personvåg/köksvåg eller liknande. Ni väljer själva hur ofta ni lämnar in batterier men vi rekommenderar starkt att ni delar upp tillfällena och lämnar oftare i mindre mängder, detta för att det ska bli enklare att hantera :)

Oavsett var ni lärare eller elever lämnar in batterier ska tillfället fotas och laddas upp i samband med registrering av vikt.

Eleverna ska när de lämnar in batterier fota vågen och sedan godkänner ni lärare denna bild och vikt och registrerar via app/hemsida. När ni lärare väger själva på exempelvis en personvåg eller vid inlämning på återvinningscentral ska också vågen fotas av och registreras sedan via app/hemsida. Varje insamlat kilo batterier per elev ger en bestämd summa poäng till klassens gemensamma konto.Vilka batterier som är godkända och icke godkända i tävlingen hittar ni i FAQn i punkt 7.4 och 7.5.

Batterijaktens insamlingsmoment pågår mellan den 15 mars och den 5 april. Klockan 12:00 stänger inlämningsmöjligheten.

Ladda ner information om hur du och din klass ska tänka kring säkerhet under insamlingen av batterier här:

Ladda ner PDF (202.3 KB)