Såhär fungerar batteriet i mobiltelefoner

Efter att ha använt sin mobiltelefon en hel dag behöver batteriet laddas upp på nytt och det är vi medvetna om. Det vi inte vet är vad det är för typ av batteri och hur det påverkas av yttre faktorer. Vi berättar om hur ditt batteri fungerar. 

Ett mobilbatteri sitter i mobiltelefonen och är den komponenten som tar mest plats. Batteriet är ett så kallat Li-ion och det sitter i de flesta telefoner, förutsatt att telefonen är yngre än 10 år. Denna typ av batteri kan ha en väldigt lång livslängd om det blir omhändertaget på rätt sätt. I äldre mobiltelefoner sitter ett annat typ av batteri som vi har lärt oss ska bli behandlat på ett sätt och det vi kan göra fel är att behandla de nya batterierna på samma sätt, vilket inte är bra för Li-ion batterierna. Exempelvis skulle äldre mobiltelefoner laddas en längre tid innan de används första gången och sedan ladda ur helt innan nästa laddning, det gjorde att batterierna mådde som bäst. Li-ion batterier ska behandlas på annat sätt och vi ska berätta hur. 

Värt att tänka på om Li-ion batterier

Om du köper en mobiltelefon med Li-ion batteri så finns det några saker som är bra att veta för att se till att ditt batteri har så lång livslängd som möjligt. 

  • Låt inte batterier ladda ur helt innan du laddar det. Det sliter ut batteriet snabbare än om du ständigt har en jämn batterinivå. 
  • Om det är kallt ute kommer ditt batteri inte hålla lika länge som om det vore varmt. Därför kan det vara bra att ladda mobilen lite extra innan du går ut i kalla temperaturer. 
  • I inställningar kontrollera ditt batteris kapacitet och det kan vara ett bra ursprungsläge om du inte har en helt ny telefon. Ditt batteris kapacitet innebär att även när det står att det är fulladdat kan det bara vara laddat till exempelvis 90 procent. Det är för att batteriet slits ut med tiden.